Miraklet granatäpple

 

Efter att ha läst flera artiklar om granatäpple undrar jag om inte det är en mirakelfrukt. Det är en vacker frukt, smakar gott, innehåller nyttiga ämnen och passar utmärkt till hudvård. Du kanske tänker att det finns många frukter som passar in på den beskrivningen. Jag ska ge dig en liten sammanfattning om granatäpplet så får vi se om du håller med mig i att det är en mirakelfrukt eller i alla fall snudd på.

Granatäpplet kommer från ett träd som kan bli åtta meter högt har röda blommor som sedan blir en röd frukt full med kärnor. Granatäpplet kommer ursprungligen från Asien. Trädet tål ner till -10 grader, kanske något för Sverige.

Oljan i granatäpplets kärnor

Oljan i granatäpplets kärnor innehåller punicinsyran som gynnar hudens cellförnyelse. Det är punicinsyra, den höga halten av E-vitamin, flavonoider och polyfenoler som gör oljan till en speciellt effektiv ingrediens i hudvårdsprodukter.

Att sol och föroreningar sliter på huden känner alla till. Gissa vad som skyddar och hjälper. Granatäpple! Eftersom många ämnen i granatäpplet har en antioxidativ påverkan skyddar den hudens celler från förtidigt åldrande.

Rynkornas fiende

Så har vi det som de flesta av oss kvinnor inte vill ha – rynkor. Där kommer granatäpplet in som en undergörare. Oljan tar inte bort redan befintliga rynkor, men den hjälper till att hålla huden mjuk och elastisk så att de befintliga rynkorna slätas ut och att inte fler rynkor uppstår. Oljan sägs även hjälpa huden med tillverkning av collagen, vilket också motverkar nya rynkor och den reducerar pigmentfläckar. Hudkrämer med olja från granatäpple passar till torr, fet och mogen hud.

Fler positiva egenskaper

Som om det inte är tillräckligt. Oljan från granatäpple passar också vid acne, eksem, psoriasis och solskadad hud då den har antiinflammatoriska egenskaper och hjälper till att reglera hudens pH-värde. Att smörja med granatäpple verkar öka hudens egen förmåga att reparera sig. Eftersom ämnen i granatäpple har en förmåga att ta sig djupare ned i hudens lager ger produkter med frukten en mer genomgående effekt, som till exempel ordentligt med fukt till torr hy.

Hälsoeffekter

Granatäpplet är allmänt välgörande inte bara i hudvård, utan är förmodligen också cancerbekämpande. Enzymer i juicen från granatäpple är bra för matsmältningen och kan tunna ut blodet, vilket kan minska risken för kärlproblematik. Granatäpple innehåller relativt höga doser järn, som kan förbättra blodvärden och öka energi. Dessutom måste granatäpple, både till färg och till form, vara en av de absolut vackraste frukterna att piffa sin mat med!

Vad säger du? Visst är det en mirakelfrukt?

 

Inga kommentarer.

Lämna ett svar