Döda havet

Depositphotos_5247813_m

Döda havet

I ett dramatiskt och samtidigt fridfullt ökenlandskap mellan Israel och Jordanien, ca 400 m under havsnivån ligger jordens lägst belägna plats, Döda havet. Havet som egentligen är en sjö, har en salt- och mineralhalt på drygt 30 %, jämfört med medelhavet som har en salthalt på ca 3 %.

Den höga salthalten beror på att havet inte har något utlopp och är omgiven av saltträsk och saltberg. När det regnar rinner salterna ner i havet och blir kvar där när vattnet avdunstat. Den sköna ”sanden” på havets botten är i själva verket inget annat än salt. Salthalten gör att man kan ligga eller sitta  i vattnet utan att man sjunker. Det salta vattnet gör att minsta småsår svider ilsket, men efter några minuter försvinner smärtan och kroppen känns mjuk och harmonisk.

Vattnet innehåller 27 olika välgörande mineraler som är betydelsefulla för vår hälsa, 12 av mineralerna finns inte i något annat hav. Döda havet är en av den saltaste, den lägst belänga, den ”dödaste” och enligt somliga den hälsosammaste vattensamligen på jorden.

Lite historia

Sen 4000 år tillbaka är området vid Döda havet känt från bibeln som Sodom och Gomorra. Man har hittat 2000 år gamla lämningar efter romerska SPA i området vid Döda havet. Det är känt att kung Salomo, drottningen Cleopatra och Herodes den store besökte Döda havet och fick behandling där. Cleopatra lät även skicka efter dödahavslera för att behålla sin ungdom. Det påstås också att världshistoriens mest berömda skönhet, drottningen av Saba, upptäckte den kosmetiska effekten av att bada i de mineralrika källornas vatten då hon regerade i Ein Gedi.

De gamla romarna förstod det magiska med Döda havet och den fantastiska svarta leran. I stora grupper vallfärdade romarna till havet  för att bli friska från reumatism, psoriasis och svårläkta sår.

Värdefullt för hälsa och skönhet

Medicinsk forskning och olika studier har visat att Döda havets mineralrika vatten och lera är gynnsam vid behandling av många sjukdomar som t.ex. ledinflammationer, reumatisk värk, psoriasis eksem mm. Leran innehåller mineraler, salter och vulkanisk aska som tillsammans har läkande effekt och binder fuktigheten till huden.

Dödahavsprodukter hjälper inte bara mot hudproblem, enkel daglig behandling kan hindra att de uppstår. De stimulerar blodcirkulationen, främjar cellförnyelse, förbättrar cellens ämnesomsättning, rengör, föryngrar, återuppbygger och tillför syre till cellerna.