Skydda dig i solen!

Solskydd-goosigaÄntligen vår!

Allt runt omkring oss håller på att vakna till liv. Hur underbart är inte det? För varje dag blir det ljusare och ljusare, snart är det ljust dygnet, i alla fall här uppe i den norra delen av landet. Det tar inte längre tio minuter att ta på sig ytterkläder när det är dags att rasta hundarna, ingen snöskottning, ingen motorvärmare, inga bilar som behöver skottas fram och varmköras, livet blir helt enkelt lättare att leva!

Solen lyser starkare och värmer härligt. Men vi behöver vara försiktiga med solen även om solljuset är nyttigt och nödvändigt för att både kropp och själ ska må bra. Det är med solen som med de flesta nyttigheter och njutningsmedel – det kan vara riskabelt med överdosering! Lagom är alltid bäst. Ett tråkigt med användbart ord.

Förbered huden

Njut, men glöm inte bort att förbereda huden och skydda den för solen. För mycket och oförsiktigt solande leder till att huden torkas ut på djupet. Den åldras för tidigt och risken för hudtumörer ökar, särskilt om man ofta bränner sig i solen. Ta det lugnt och sitt i skuggan de första dagarna på solsemestern. Solen är stark, även om den gömmer sig bakom molnen.

 Rengör huden från döda hudceller i ansiktet och på kroppen genom torrborstning och peeling. Huden blir fräschare och solbrännan jämnare och finare när huden peelas. Det blir dessutom lättare för huden att ta upp alla de näringsämnen som finns i hudkrämerna. Hela 60 % av det du smörjer in i huden absorberas.

Använd en snäll så kallad enzympeeling, utan vassa korn, då kan du peela kroppen ett par gånger i veckan, även när du solar.

Sola inte solarium!

Många tror felaktigt att solarium förbereder huden för solen. Men så är det inte alls. Solarium innebär en falsk säkerhet. Du blir brun, men får inte det där tjocka hudlagret som skyddar mot solen eftersom solarier framförallt innehåller UVA-ljus.

Lagom är fortfarande bäst

Gyllenbrunt är bäst. En gyllenbrun färg i huden kan betraktas som ett naturligt solskydd. Överhuden blir litet tjockare, vilket gör att mycket av de solstrålar som träffar hudytan ”studsar” tillbaka. Det bruna pigmentet melanin absorberar en del av de skadliga UV-strålarna och skyddar på så sätt mot skador djupare ner i kroppsvävnaden.

Den ultravioletta strålningen från solen är starkast mellan klockan 11 och 14. Om du vill ligga på stranden och njuta eller ägna dig åt vattensporter, gör det tidigt på förmiddagen eller sent på eftermiddagen, då är solen snällare mot huden.

Använd rätt solskydd och smörj ofta

Den bästa investeringen för din hud är en bra solskyddskräm, men tänk på att krämen förlorar sitt skydd efter bara ett år och därför bör man ta för vana att köpa en ny solskyddskräm varje säsong. I ansiktet, på hals och dekolletage bör man minst ha solskyddsfaktor femtio. På övriga kroppen kan den vara lite lägre.

Solskyddskrämen skall läggas på i ett tjockt lager både i ansiktet och på kroppen minst en halvtimme innan man går ut i solen. Det är också viktigt att smörja kroppen ofta under dagen, speciellt när du badat eller svettats mycket.

Förutom krämer och skugga är kläder ett bra skydd mot solen. Ansikte, huvud och hår skyddas effektivt med en bred solhatt. Ha också alltid solglasögon av bra kvalitet med UVA och UVB-skydd i solen.

Salta bad torkar ut huden. Duscha varje gång du badat i saltvatten. Det är också viktigt att tillföra huden mycket fukt efter en dag i solen. Eftersol produkter ger huden fukt och svalkar och drar ihop hudens blodkärl. Produkter med aloe vera är bra, för de verkar lugnande på huden.

Ta hand om dig och din kropp i sommarsolen. Njut!